tirsdag 5. februar 2013

Løgnin - en perle i Namdalseid

Onsdag 30 Januar på Jevnaker Skole.

Jeg byttet et lysstoffrør da telefonen ringte og ble relativt overrasket over at det var min gode fiskekompis Bjørn Salte fra Stathelle. Han og Jon Kolstad skulle reise til Løgnin allerede torsdag kveld og jeg kunne sitte på hvis jeg fikk fri på fredag. Jeg kastet meg over telefonen og ringte sjefen som lovte å gi meg svar innen lunsj. Jeg fortsatte arbeidet og fikk merke at tiden frem til lunsj gikk saktere en noen gang tidligere. Telefonen ringte som planlagt og jeg sto med fingre og tær i kors og ventet i spenning på hva svaret skulle bli. "Du skal få dra på fisketur!"
"Tusen takk!"
Jeg ringte Bjørn straks for å formidle det positive svaret og vi ble enige om å møtes ca. 18.00 hos Tom Ole (AvKroken) torsdag kveld.

Det er utrolig sjelden jeg lar meg stresse da jeg som regel har fiskeutstyret klart i bilen. Men nå skulle jeg fiske noe annet en abbor og lake. Jeg fikk logget meg inn på facebook i en hast hos en kompis etter jobb. Der skrev  jeg ned masse notater på et a4 ark som jeg dyttet i baklomma og fartet videre for å rekke en avtale hos Tore Svendsen. Der ble vi sittende å titte igjennom forhåndsbestillinga til Avkroken og vips så måtte jeg hjem for å pakke/sove. Det ble lite pakking og masse soving etter en lang dag på farten.

Torsdag gikk nesten alt som planlagt og jeg kunne tusle inn hos Tom Ole bare 20 minutter forsinket.
Der satt Salte, Kolstad, Thile og Holt blandt mengder med fristende fiskeutstyr. Etter en del prating og litt shopping av diverse kroker, søkker og hekler var det på tide å dytte sakene mine inn i en allerede fullstappa stasjonsvogn.

Endelig kunne vi sette bilen i gir og cruise avgårde på snødekte veier retning Trondheim. En saftig hamburger på Elverum og en "snarvei" for å hente litt fiskelykke hos Snåsamannen gjorde susen. Frem kom vi og nå gjensto det bare å vente på snøbrøyting slik at vi kunne kjøre helt ned til iskanten ved Kobbsteinvika. Vi sto å pratet en god stund og flere kjente fjes dukket opp. Ble stående å vente ganske lenge på at alle skulle bli klare, da Bjørn pekte på et spennende område på sjøkart appen. Vi begynte å tusle utover den snødekte isen og det viste seg at vi gikk litt lenger unna de andre en vi hadde planlagt. Men det var her vi ville fiske, så vi snakket om å heller rusle bort til de andre litt seinere.

Vi ble værende da fisket var såpass spennende, mens vi overså kraftig vind og perioder med snø/hagl. Bjørn lyktes med målet sitt, nemlig piggskate og var strålende fornøyd. Ellers testet vi forsjellige tackler og halte opp litt av hvert. Det holdt ikke for Bjørn å bare få en piggskate, så han tok likesågodt en til. Jeg ble bare enda mere fasinert av denne flotte fiskearten og håpet at det snart skulle bli min tur. Hver gang jeg sjekket agnet hadde slimålene forsynt seg av den halve hvittingen som jeg senket ned på dypet og jeg måtte bytte agn relativt ofte.Jeg fisket med 2 stenger, lawson ismeite stang til skate og skogseidstikka med diverse tackler. Jeg modifiserte tacklene med de minste krokene slik som Thile forklarte meg på tordags kvelden og fisket slik som Salte forklarte. Det var lurt! For opp kom 2 nye arter, nemlig øyepål og strømsild.
Det var nå på tide å bruke silda som agn på skate stanga, for makan til rå agnfisk har jeg aldri sett tidligere. Det fungerte bra for etter kort tid hadde jeg noen skikkelige pip på varsleren. Det viste seg å være en pb hvitting på 700g.

Skumringen kom sigende og jeg agnet skate kroken med hvitting igjen og det var ikke dumt. For etter kort tid runnet det og den etterlengtede piggskata på 2880g kom til syne. Fantastisk!Turen var reddet og nå skulle jeg kliss våt og kald forberede meg på en natt ute på isen og gledet meg stort til å møte Bjørn F Larsen igjen. Bjørn S synes det var for drøyt at jeg skal ligge kliss våt ute på isen og sa at vi kunne spørre på hotellet om jeg kunne ligge på rommet hans. Jeg ringer Bjørn F Larsen og forteller at jeg kanskje ikke skal ligge ute på isen allikevel og det skjønte han godt. Han sleit med å sette opp teltet i 24 m/s og måtte stå der å vente til vinden roa seg før han selv skulle prøve å få seg litt søvn.

Sjøåsen Hotell

Vi ble mildt sagt overasket da mannen i resepsjonen lurte på hvorfor det ikke skulle være greit at jeg skulle få sove på hotellrommet til Bjørn. Jeg begynte virkelig å trives på denne plassen etter at lokal person nummer 2 viser seg å være like hyggelig som han som brøytet snø. Det ble pils, jeger og masse fiske snakk i baren på hotellet og jeg måtte til slutt innse at den fantastisk dagen var over. Klokka var tross alt 03.00 og jeg hadde virkelig stor kost meg og blitt kjent med en del nye ansikter.

Nm i Sjøisfiske 2013

Våknet greit og gledet meg til å fiske. Bjørn var like gira og vi farer av sted for å melde oss på Nm i Sjøisfiske. Da vi ankom fjorden hadde det virkelig skjedd store forandringer. Det var store reklame bannere som blafret i vinden og rundt det store party teltet ute på isen sto det tett i tett med ivrige fiskere. Det var allerede god stemning og det lyste innsats lang vei. Det var ingen tvil om at dette kom til å bli morsomt. Irvin Kilde, Mari Næss, Bjørn Florø Larsen og Vilhelm Skilhagen hadde virkelig tatt på seg arbeidshanskene og sto klare for det store arrangementet. Merkingssjef Arve Lynghammar sto også klar til innsats i mellom folkemassen som ble telt opp til hele 89 stykker. Det knaket i isen da Irvin ba oss komme nærmere teltet for å høre. Daglig leder i Hooked, Bernt Nor sto ivrig og filmet det hele, og vi skulle snart løpe av sted for gjøre alt klart til startskuddet.

Jeg rakk bare å gjøre i stand en skate stang før startskuddet gikk, men jeg hadde ståltrua og senket agnet til bunn. Så var det bare å få festet på en del av et tackle som jeg hadde laget under gårdsdagens fiske. 2 små kroker og søkke på skogseidstikka. Det hadde nok gått en halvtime og jeg hadde bare fått små hvitting og en hyse. Jeg tittet bort på Bjørn og så han dro den ene strømsilda etter den andre.
"Hvorfor biter ikke de hos meg?" Jeg flyttet meg litt og prøvde igjen og vips så satt jeg også å halte strømsild. Mens jeg satt å koste meg med art nr 3, fortalte Salte om øyepål og makrell og jeg sjønte at jeg burde fiske mer effektivt.  Jeg tok opp stanga siden jeg bare fikk de samme 2 artene om hverandre og rigget en tredje stang med et tackle som passer bedre for makrell. Det tok ikke lange stunden så satt det en fisk på kroken og Bjørn lo godt når jeg sa. "Bjørn jeg har fått en ny art!?!" "Det er en Taggmakrell" sier han. Yeeeeeeeeeeeeees!!!Jeg kjente gleden overgikk været og jeg startet med å fiske aktivt etter øyepål igjen. Bjørn kunne fortelle om sypike, taggmakrell og knurr. Jeg satt å tenkte øyepål i nesten 2 timer med bare hvittinger som resultat før jeg endelig får arten som Bjørn lurte opp for lenge siden.Jeg flyttet meg og sjekket agnet på skate stanga igjen og så nok engang at det var spist opp av slimål. Borret meg litt lengre mot skrenten og håpte på enda en art. (Bjørn hadde jo fått makrell, knurr og sypike tenkte jeg) Jeg må da i det minste få en lyr. Mange hvittinger senere kom det endelig en ny art. Nemlig knurr. Jeg jogget bort til Bjørn og skrøyt over art nr 6 og fortet meg tilbake for å sjekke skate agnet som nok engang var spist opp av den hersens slimålen. Byttet i frustrasjon til strømsild da det begynte å skumre og byttet tackle på skogseidstikka enda engang.

Da begynte tiden å bli knapp og jeg prøvde å være litt ekstra effektiv. Satt opp en stangholder m/varsler innenfor skate stanga for å rigge om daiwa stanga jeg fisket taggmakrellen med. Jeg fant ikke søkket jeg skulle bruke og begynte derfor å fiske meg innover med skogseidstikka i stedet. Da med kun 1 krok agnet med makrell. I hull nr 3 dunket jeg noen ganger i bunn og løfta stanga et stykke opp. Jeg bevegde stanga rolig ned og opp da plutselig tuppen på stanga ble dratt rolig ned mot hullet. Jeg gjorde tilslag og kjente stor motstand i andre enden. Kroppen som var kald og våt ble da plutselig varm og tilfreds. Jeg presset fisken oppover og plutselig stakk den bare ned på bunnen igjen. Jeg begynte å rope forsiktig på Bjørn og øket volumet på stemmen helt til han hørte meg. Etter en lang fight på det lette utstyret får Bjørn lirka en lange på 123,5cm opp av det trange hullet. 12080 gram og jeg hopper rundt av glede.Så skjedde det mye på en gang, mens jeg styrte på og gledet meg over storfisken, får jeg en hågjel på skatestanga som vi veide til 900g. Stanga som jeg egentlig skulle rigge om ble sluppet ned og raskt kastet i stangholderen jeg akkurat hadde satt opp. Bjørn hadde nemlig skate run og jeg løp for å hjelpe. Jeg tuslet tilbake da Vilhelm kom for å merke skata og jeg veide langa skikkelig. Mens jeg sto å nøyt synet av storfisken kom gutta tuslende bort for å se. Da runner det plutselig på stanga jeg satt fra meg da det varslet skate hos Bjørn. En flott lyr og art nr 9 i konkuransen.
Hågjel var ny art og langa var ny pers. En fantastisk avslutning før vi måtte pakke sammmen og tusle bort til innveiing. Der ble vi stående en god stund å skravle før vi reiste til hotellet for å spise og ikke minst få høre resultatet av konkuransen.

Jeg har aldri noen sinne opplevd bedre stemning og hele opplegget var helt fantastisk. Folk smilte, skravla, drakk og spiste. Noen gikk i dress og andre i superundertøy. Vi snakket om stemninga på isen, fisk og fiske. Nå tok Irvin ordet og resultatene finner dere her.

Helt utrolig!

Ønsker igjen å takke arrangørende, medhjelpere, sponsorene, deltakerne, Sjøåsen hotell, bygda, fjorden og fiskene for en fantastisk og uforglemmelig opplevelse. Takker Bjørn Salte for at han ga meg muligheten til å være med og Jon Kolstad som kjørte oss trygt frem og tilbake. Var hyggelig å bli kjent med så mange nye fjes også, håper jeg treffer på dere igjen.

Håper på gjentakelse neste år!
Irvin Kilde, Bjørn Florø Larsen, Vilhelm Skilhagen, Mari Næss og Arve Lynghammer er allerede nevnt men fortjener virkelig å bli nevnt igjen. 10+

Øystein

3 kommentarer:

  1. Gull! Bra rapport, og bra jobba på isfiskekonken :D

    SvarSlett
  2. Strålende blogging Øystein! Toppa heile driden :D

    SvarSlett
  3. Flott rapport og gratulerer med 1.plass! :)

    SvarSlett